Jak smażyć bez tłuszczu

piec konwekcyjny

Uznaje się, że potrawy smażone są nie tylko ciężkostrawne, ale po prostu niezdrowe. Okazuje się, że w trakcie tego rodzaju przyrządzania dania, produkt stosowany do smażenia wchłania się w ten smażony. Wszystko byłoby może i dobrze, gdyby nie fakt, iż w tłuszczu zachodzą wtedy bardzo niekorzystne reakcje węglowodanów z białkami: utlenianie, hydroliza, cyklizacja, polimeryzacja. Właśnie dlatego powinniśmy unikać tychże dań.

Smażenie jest procesem powszechnie stosowanym. To właśnie tego rodzaju obróbka mięsa czy innych produktów nadaje im bardziej wyrazisty smak, aromat i wygląd. Często korzystamy ze smażenia również dlatego, że potrawy przyrządza się wtedy szybko. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę nasze zdrowie to może okazać się, dania z patelni wcale nie są dobre.

Zdaniem medyków, to wtedy wydzielają się związki toksyczne, utleniają się kwasy tłuszczowe, powstają nadtlenki, które niestety przyczyniają się do rozwoju nowotworów i miażdżycy. Trzeba też wspomnieć o kaloryczności takich potraw – jest ona dużo większa aniżeli parząc na przykład na dania gotowane, pieczone czy duszone. Co ważne, podczas smażenia produkty tracą wiele cennych witamin.

Wiadomym jest, że smażenia nie unikniemy. Proces ten można jednak przeprowadzać w dużo zdrowszej wersji. Przede wszystkim warto używać patelnie teflonowe, które pozwalają smażyć bez tłuszczu. Idealne są również piece konwekcyjno parowe i właśnie takie stosuje się coraz częściej w lokalach gastronomicznych. Dzięki nim można poddawać obróbce jednocześnie ryby, mięsa czy warzywa, bez ryzyka przemieszania się smaków i aromatów. Smażenie odbywa się bez tłuszczu a kucharz ma możliwość ustawienia temperatury smażenia tak, by danie było idealnie przyrządzone.

Dodaj komentarz