Wybór kawy zawsze zależy od indywidualnych preferencji. Zależy od tego, jak intensywną kawę lubisz, jak mocny smak jest dla ciebie odpowiedni. W sklepie internetowym z kawami Puro każdy miłośnik kawy znajdzie coś dla siebie. W szerokiej kamie produktów są kawy ziarniste, mielone, w kapsułkach, w saszetkach… Do wyboru, do koloru. Poza tym możesz zdecydować, który rodzaj kawy jest ci bliższy. Arabika czy robusta? Przyjrzyjmy się obu. Najpierw sprawdźmy, komu może smakować kawa ziarnista arabika.
Kawa ziarnista arabika dla fanów delikatnego napoju
Arabice jest dwukrotnie mniej kofeiny niż w robuście. To potwierdzony fakt. Mówi się także, że jest to szlachetna odmiana kawy. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Poszukiwacze delikatnego smaku kawy znajdą go w ziarnach kawy fino. To stuprocentowa arabika o owocowej, nieco słodkiej nucie smakowej. Przeważająca słodycz będzie satysfakcjonująca dla fanów kaw odpowiednich do spożycia w porze deseru. Tutaj na uwagę zasługuje także mocniejsza siostra fino, czyli kawa ziarnista organic dark – również w pełni arabika. Choć to ten sam rodzaj kawy, to różni się rodzajem i sposobem palenia. Powolne wypalanie sprawa, że kawa jest nieco ostra, mocno czekoladowa i po prostu – ma wyrazisty smak, który od razu pobudza do działania. Kawę tę cechuje niska kwasowość. Niektórzy ten rodzaj kawy porównują z robustą, jednak robusta ma nie tylko intensywny smak, ale także znacznie wyższą zawartość kofeiny.
Kawa ziarnista robusta – nie tylko dla odważnych
Kto choć raz miał przed sobą napar, którego bazą była kawa ziarnista robusta, ten wie, jak aromatycznie i wyraziście pachnie. Kawa ziarnista robusta nie jest idealnym wyborem na początek, ale nie warto odmawiać sobie choćby łyczka. Gorzki, nieco ziemisty smak ma swoich zwolenników. Jest raczej prosta, jeśli chodzi o zapach. Nie wyczuwa się w niej mnogości nut zapachowych, jest to kawa także tańsza niż arabika. Uchodzi za gorszą, a tak naprawdę niesłusznie. Jest po prostu inna i spełnia inne oczekiwania. Espresso z robusty to prawdziwa bomba energetyczna. Wysoka zawartość kofeiny sprawia, że kawa ziarnista robusta ma moc dodawania energii. Poprawia koncentrację, wpływa na przemianę materii, obniża poziom stresu… Tak naprawdę może wnieść dużo dobrego do życia osoby, która zdecydowała się ją regularnie pić. Warto jedynie pamiętać, by nie przekraczać dziennego limitu na spożycie kawy. Z robustą łatwiej o takie zapomnienie i nieprzyjemne konsekwencje nadmiaru kofeiny.