Wybór odpowiedniej zamrażarki powinien być podyktowany przede wszystkim potrzebami klienta. W przypadku zamrażarek, czyli sprzętów typowo praktycznych nie ma mowy o trendach czy designie. Liczy się jakość urządzenia tego rodzaju i wygoda jego użytkowania.
Producenci sprzętów AGD oferują potencjalnym nabywcom trzy typy zamrażarek. To zamrażarki skrzyniowe, szufladowe oraz te, które przeznacza się pod zabudowę. I chociaż wszystkie maja pełnić taką sama rolę to wybór wcale nie jest taki prosty.
Zamrażarka skrzyniowa to sprzęt, który otwiera się do góry a jej blat może być użytkowy. Zamrażarki tego rodzaju idealnie nadają się do lokali gastronomicznych, bo wygodne jest przechowywanie w nich dużych ilości takich samych produktów. W przypadku mrożenia rozmaitej żywności, posiadacze mogą mieć problem z jej szybkim wyciąganiem – zamrażarka nie posiada bowiem szuflad, na których można posegregować mrożone porcje. Można to natomiast robić, jeśli wybierzemy zamrażarkę szufladową. Ta nadaje się idealnie, jeśli chcemy cieszyć się dobrą organizacją mrożonych dań. Wadą takich rozwiązań jest natomiast znaczne zabieranie miejsca w zamrażarce – szuflady zajmują sporą część powierzchni. Zamrażarki tego typu są też nieco droższe.
Ostatni typ to zamrażarki do zabudowy, które konstrukcją są takie same jak szufladowe. Różnica polega na tym, że mogą być ustawione tylko w kuchni i tylko w jednym miejscu – nie nadają się do przenoszenia bowiem są spójną kompozycją zabudowy kuchennej.