W Tłusty Czwartek, każdy Polak zjada średnio 2 i pół pączka. Za łączna sumę, jaką w naszym kraju wydaje się tego dnia na tego rodzaju łakocie można by kupić nawet 260 mieszkań w Warszawie. Pączek w Tłusty Czwartek to jednak tradycja i bez dwóch zdań, w dzień ten należy się nimi do woli objadać.
Dla wszystkich, którym nieco znudziły się już tradycyjne, drożdżowe kulki z różanym nadzieniem oferujemy pączki czekoladowe. Są doskonałą alternatywą dla tych klasycznych i warto zajadać się nimi bez obaw. Chociaż to prawdziwa bomba kaloryczna, to kiedy jak nie w ostatni czwartek przed postem będziemy mogli zjeść bezkarnie tyle czekolady?
No właśnie, jeśli więc przekonaliście się do przygotowania pączków z czekoladą to nie ma na co czekać, tylko zabierać się do pracy. Już niedługo na Waszych stołach wylądują smakowite łakocie, które do tej pory oferowała tylko najlepsza cukiernia i serwowała renomowana restauracja. Zaczynamy.
Potrzebne nam będzie:
- 450 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- 3 łyżki kakao,
- 3 jajka,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- szczypta soli,
- 50 g drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 1 łyżka spirytusu,
- olej.
Jak robić?
Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem a mąkę przesiać z solą i kakao. Jajka ubić z cukrem i dodać do nich wszystkie inne składniki oprócz oleju. Ciasto zagnieść i odstawić na mniej więcej godzinę. Kiedy wyrośnie należy rozwałkować je na stolnicy na grubość około 2 centymetrów i wyciąć z niego kółka (można w tym celu użyć szklanki). Kółka zagnieść w formę kółka i smażyć na rozgrzanym oleju około 2-3 minuty. Kiedy pączki wystygną można je posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową i posypać orzechami.